Betting, även kallat oddsspel, är något som har funnit sedan lång tid tillbaka och innebär att man satsar pengar på att något ska inträffa i en sporthändelse. När man bettar så handlar det ofta om att satsa pengar på vilket lag som ska vinna i en match eller vem som ska vinna i ett lopp. Utfallet kan bara bli två, antingen vinner man eller så förlorar man. Det är ungefär som att spela krona och klave även om betting har många fler varianter samtidigt som de har fasta odds som sätts utifrån experter som granskar lagen och andra förutsättningar men odds kan även vara rörliga och utgår då från hur spelarna spelar på en match. Om man är nybörjare på betting så är det bra att man känner till grunderna samtidigt som det är viktigt att veta hur man ska hitta information om hur man ska spela för att öka sina chanser att vinna.

Till skillnad mot att spela på ett casino, där slumpen avgör om man vinner, så är betting en del slump, eller tur, och en del skicklighet. Man ökar definitivt sina möjligheter att vinna om man är påläst på de lag som man ska spela på. Genom att känna till lagets spelare, tidigare historik, skador och annan information så går det lättare att dra en slutsats om vem som ska vinna. En storfavorit som exempelvis Barcelona ska normalt alltid vinna mot ett lag som ligger i botten på tabellen och därför brukar oddsen vara satta väldigt lågt för att Barcelona ska vinna medan oddsen för att motståndarna ska vinna är väldigt högt. Det gör förstås att om man vill vara säker på att man har störst chans att vinna så spelar man på storfavoriten, vilket oftast kanske bara ger en vinst på 10 eller 20 kronor på en satsad 100 lapp.

Att spela på motståndaren kanske ger en vinst på 4-500 kronor på samma 100 lapp, men möjligheterna att vinna är förstås väldigt små, om inte slumpen avgör och storfavoriten drabbas av en skada eller en utvisning som kanske får laget i obalans och därmed så ökar möjligheterna för att motståndarna ska vinna. Det är sådant som är svårt att förutse innan matchen och det är även därför som betting är en del slump och en del skicklighet.

Nedan har vi sammanställt information och råd över hur man snabbt och säkert kan komma igång med betting och hur man spelar smart så man ökar sina chanser att kunna ta hem vinsterna.

Lägga upp en budget för spelandet

En budget för sitt spelande är kanske något som man som nybörjare har några tankar på men det är viktigt att man redan från början har kontroll över sitt spelande så att man aldrig spelar för mer pengar än man har råd att förlora. Många har en hushållsbudget där man vet hur mycket man ska betala i räkningar och hur mycket man ska köpa mat och andra förnödenheter för varje månad. Pengar utöver detta ska räcka till nöjen, restaurangbesök och liknande aktiviteter. Om man planerar att spela regelbundet för att öka chanserna till att vinna lite pengar varje månad så behöver man även ha med detta i sin budget.

Det är viktigt att vara ansvarsfull och inte spela för mer än man har budgeterat. Vinner man när man spelar så ska man inte öka insatserna och spela bort dessa pengar utan istället så ska man ta ut dessa och se dessa pengar som just vinster. Om man har en dålig dag och förlorar så ska man aldrig spela mer för att försöka vinna tillbaka dessa pengar, det är då som man lätt börjar spela för mer pengar än man har råd att förlora. Då är det bättre att prova lyckan en annan dag istället och ta den förlust som man ändå har råd att förlora, även om det är surt att förlora pengar.

Spelar man försiktig och siktar in sig på små vinster oftare så kommer det i längden att ge möjlighet att kunna vinna en bra slant sammantaget.

Välja spelbolag

När man ska spela på odds så är det bra att man väljer ett spelbolag som erbjuder betting på sporter som man känner till och är bekant med. Ett svenskt spelbolag erbjuder oddsspel på svenska sporter vilket är lättare för nybörjare att kunna följa upp information om i media eller på nätet. Det är även bra att man som nybörjare väljer ett etablerat spelbolag som har lång erfarenhet från att sätta odds. Detta gör att man enklare kan hitta vinnare genom hur spelbolagen har satt sina odds.

Bonusar för betting

Många spelbolag erbjuder nya och återkommande spelare bonus när de gör insättningar till spelbolaget. Denna bonus brukar normalt bestå i att man får en summa, vanligtvis 100 procent av sin insättning, i bonuspengar som man kan använda för att spela för. Det finns vissa spelbolag som erbjuder ett gratisspel upp till ett visst belopp som man kan använda för att spela för. Många spelbolag har även en så kallad cashback, vilket kan betyda att spelbolagen ger spelaren pengarna tillbaka om denna förlorar sitt första oddsspel så denne får chansen att göra ett nytt försök. Oavsett vilken form av bonus som spelbolaget erbjuder så är det en välkommen slant som gör att man ökar sina möjligheter att vinna.

Tänk på att vissa bonusar omfattas av omsättningskrav och även vissa andra villkor så det är viktigt att man som nybörjare läser igenom villkoren för bonusarna så att man inte senare blir besviken för att man missade att uppfylla något av spelbolagets krav och därmed förlora den vinst man vunnit när man spelade för sina bonuspengar.

Öka vinstchanserna genom att vara påläst

Som tidigare nämnts så är betting en del tur/slump och en del skicklighet. Slumpen utgörs av omständigheter som är omöjliga att förutse medan skicklighet är den kunskap som man har skaffat sig genom att vara ordentligt påläst om de lag som man spelar på. På Internet är det enkelt att snabbt hitta information, statistik och statusuppdateringar om olika lag. Det finns även massor av spelsidor på nätet som hela tiden uppdateras med information om hur lagens status som bland annat om det finns några skador, händelser som kan påverka lagets moral och om förhållandena på matchdagen. Denna information kan man även hitta på de större spelbolagen som har skribenter som följer upp lag och sporter. Genom denna information kan man själv dra slutsatser om vem eller vilka som kommer att vinna och därmed så ökar man sina vinstchanser rejält.

Att tänka på

  • Man ska aldrig spela för mer pengar än man har råd att förlora. Man ska aldrig låna pengar eller använda sin hushållskassa för att spela då detta kan skapa ekonomiska svårigheter i framtiden.
  • Spela med huvudet och inte med hjärtat. Visst vill man att ens favoritlag ska vinna men man behöver vara påläst om de lag som man spelar på för att öka vinstchanserna, även om det innebär att man spelar på att ens favoritlag kommer att förlora.

  • Spela aldrig för mer pengar än de som man har budgeterat att spela för. Om man vinner så ska man alltid ta ut vinsterna, forstätt inte att spela. Om man förlorar så ska man sluta spela, försök aldrig vinna tillbaka förlorade pengar. Följer man detta strikt så har man större chans att vinna i det långa loppet.
  • Spela inte på för många matcher eller olika kombinationer förrän man blivit en van spelare. Spela istället på singlar där man har störst chans att vinna.
  • Försök att hitta spelbolag som ger en generös bonus vilket ökar möjligheten att som nybörjare få chansen att spela lite mer och därmed kunna vinna lite mer.